Cum a început acest proiect?

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) au fost nevoite să parcurgă printr-un mediu economic dificil și să facă schimbări fundamentale în operațiunile lor din cauza pandemiei de coronavirus curente .

În sectoarele economiei în care investește BERD, IMM-urile reprezintă marea majoritate a întreprinderilor și constituie cea mai mare parte la ocuparea forței de muncă și contribuie semnificativ cu valoare adăugată în economie. IMM-urile sunt prezente preponderent în sectoarele cele mai afectate de criză, cum ar fi turismul, transporturile, comerțul cu amănuntul și agricultura. De obicei, IMM-urile nu au acces regulat la consilieri juridici și financiari profesioniști  pentru a-i asista în eforturile lor în procesele de restructurare operațională sau financiară.

BERD a demarat acest proiect pentru a oferi IMM-urilor suport juridic și consultanță în afaceri privind identificarea celui mai bun mod de acțiune în circumstanțe de dificultate financiară și incertitudine juridică contribuind astfel la consolidarea rezilienței afacerilor. Această pagină web servește drept centru de informare pentru IMM-uri, în timp ce paginile dedicate fiecărei țări sunt concepute ca un punct de acces unic pentru a permite IMM-urilor să acceseze informații și resurse relevante pentru localitățile și jurisdicțiile lor.

Necesitatea unor îndrumări juridice și de afaceri structurate pentru IMM-uri, depășește nevoile generate de pandemia de coronavirus, iar pagina web pune un accent mai mare în a sprijini întreprinderile să se schimbe și să se adapteze.

Rolul Fondului pentru Bună Guvernare (GGF) al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Această pagină web a fost elaborată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în colaborare cu Fondul pentru Bună Guvernare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Din 2016 BERD și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt parteneri importanți în asigurarea dialogului la nivel de politici în mai multe țări în care BERD investește. Fondul Climatului Investițional și de Guvernare al BERD și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord  a fost înființat de către echipa de Guvernare și Afaceri Politice (GPA) a BERD și de Ministerului Afacerilor Externe, al Commonwealth-ului și Dezvoltării (FCDO) în baza Fondului pentru Buna Guvernare (GGF) pentru a sprijini reformele în domeniul guvernanței economice și pentru a contribui la un climat de afaceri și investiții mai bun în țările din Europa de Est și Caucaz, și Balcanii de Vest.

GGF finanțează și sprijină o serie de inițiative în domeniul bunei guvernări și reformelor economice pentru a contribui la creșterea economică și îmbunătățirea mediului de afaceri și, în cele din urmă, la asigurarea stabilității, reducerea sărăciei și creșterea prosperității. În cadrul acestui proiect, GGF a jucat un rol cheie în sprijinirea procesului de pregătire  unor informații și de elaborare a îndrumărilor juridice și de afaceri adaptate pentru IMM-uri din Georgia, Moldova și Ucraina.

Despre acest website

Pagina web conține ghiduri cuprinzătoare sub forma a șase module cu recomandări și instrumente pentru a vă ajuta afacerea să-și îmbunătățească reziliența în perioade dificile. Fiecare modul conține articole despre o serie de subiecte, permițându-vă să găsiți rapid informațiile relevante pentru afacerea dvs. Butonul Modele utile conține modele pe care le puteți descărca și utiliza pentru afacerea dvs.

Pagina web conține, de asemenea, puncte de acces pentru anumite țări și oferă în prezent recomandări suplimentare la nivel local pentru IMM-uri din Georgia, Moldova și Ucraina. Aceste recomandări sunt adaptate nevoilor pieței locale și cerințelor legislative. Mulți parteneri ne-au sprijinit în elaborarea acestor recomandări specifice pentru fiecare țară, inclusiv Enterprise Georgia, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Ministerul Transformării Digitale din Ucraina și Ombudsmanul Afacerilor din Ucraina, împreună cu mai multe organizații locale de afaceri. Pentru mai multe informații, consultați recomandările specifice la nivel de țări, accesând opțiunea relevantă.

Conținutul de pe website-ul principal al BERD - www.businessguide.ebrd.com, a fost folosit ca bază pentru crearea prezentului website dedicat Moldovei, cu sprijinul BAA "Gladei și Partenerii" și BDC Creative.

Gladei și Partenerii este un birou asociat de avocați cu o experiență pe piață de peste 25 de ani. Gladei și Partenerii acordă asistență juridică în domenii precum finanțe și bănci, piața de capital, aspecte comerciale și drept corporativ, etc. De-a lungul anilor, Biroul asociat de avocați Gladei și Partenerii a fost recunoscut în palierul de sus al directoriilor internaționale Legal 500, Chambers Global, IFLR1000.

BDC Creative este o organizație ce prestează servicii de consultanță în afaceri, management financiar, contabilitate, marketing și promovare în diverse ramuri ale economiei precum: producere, comerț, servicii, agricultură, turism și antreprenoriat social. Până în prezent, BDC deja a contribuit la dezvoltarea a 108 de afaceri de succes, înregistrând peste 2500 de participanți la instruiri.

Aveți întrebări?

Dacă aveți întrebări despre modul în care funcționează pagina web sau aveți sugestii pentru a îmbunătăți suportul acordat, nu ezitați să ne contactați la: LTTBusinessResilience@ebrd.com