O mică afacere hotelieră de familie și-a deschis ușile către public cu câteva luni înaintea izbucnirii crizei pandemice de Covid-19 declanșată global. Înainte de a deschide acest hotel, familia deja activa în domeniul hotelier, închiriind câteva apartamente în centrul orașului. Proprietarul posedă cunoștințele și expertiza necesară pentru a conduce un hotel și înțelegea elementele esențiale ale operațiunilor de afaceri. 

Pentru a înființa o afacere hotelieră, proprietarul a luat un credit bancar orientat către ÎMM-uri. Condițiile convenite inițial erau avantajate cu o perioadă de grație de doi ani și o rata mică a dobânzii.  

Întrucât efectele negative ale pandemiei au afectat călătorii la nivel global, orașul și perioada caracteristică multor turiști, a fost pe neașteptate închise pentru vizitatori și călători, iar hotelul a fost nevoit, la fel, să se închidă. Efectele negative au durat mai multe luni, fiind o provocare pentru sustenabilitatea investiției și viitorul afacerii per general.   

În fața acestei situații, proprietarul a efectuat următoarele acțiuni:

A stabilit o întrunire cu banca (creditorul) pentru a negocia condițiile scadenței prelungite, prelungirea duratei contractului și mărirea perioadei de grație pe durata efectelor negative ale lockdown-ului. În practică, aceasta a fost o perioadă suplimentară de 6 luni.

A revizuit și solicitat asistența guvernamentală pentru sectoarele de HoReCa și asistență cu privire la menținerea angajaților în câmpul de muncă pe parcursul perioadei de perturbare.

A negociat cu furnizorii în privința contractelor și continuarea activității după perioada de perturbare, între timp, a anulat contractele pe termen lung cu furnizorii prin invocarea forței majore.

După efectuarea acestor acțiuni inițiale, proprietarul a decis să revizuiască finanțele afacerii sale. După o analiză detaliată, acesta a observat că mijloacele bănești nu sunt suficiente pentru o perioadă mai mare de 2 ani. Acest lucru însemna că nu era în capacitatea de a solicita un credit pe termen-scurt.  Prin urmare, proprietarul a decis că cea mai bună opțiune a afacerii a fost restructurarea operațională și furnizarea unei game diferite de servicii, cel puțin până la sfârșitul crizei. Micul hotel și-a schimbat obiectivul principal de la oferirea cazării peste noapte la oferirea în chirie a camerelor și spațiilor hoteliere pentru clienții care aveau nevoie de spații de birouri private.