O
afacere de succes are la bază un plan și o strategie de dezvoltare. Planul de
afaceri detaliază strategia de dezvoltare în ceea ce privește oferta de produse
și servicii, modelul de afaceri, planul de marketing, infrastructura, angajații
și finanțarea.
Gestiunea activităților și a
proceselor în afacere devine mai ușoară atunci când există o foaie de parcurs
dezvoltată corespunzător și un plan de operare detaliat gândit în faza de
strategie și planificare.
Elaborează strategia de business
Analizează situația actuală a pieței dintr-o varietate de perspective diferite pentru a identifica oportunități de creștere, dezvoltare, poziționare superioară în mediul de afaceri și pentru a utiliza mai eficient capitalul uman, fizic și financiar. Aceste cunoștințe și informații te vor ajuta să pregătești o strategie care să se potrivească cel mai bine obiectivelor tale și nevoilor de dezvoltare a afacerii.
Strategia de business va aborda o serie de perspective interne și externe. Trebuie să planifici factori pe care îi poți controla, inclusiv guvernanța, marketingul, vânzările și distribuția și ai nevoie de o bună înțelegere a factorilor la care trebuie să răspunzi, cum ar fi piața, concurenții tăi și mediul general de afaceri. La fel, strategia ta trebuie să considere părțile interesate pentru a asigura o bună executare.
Pentru a analiza dezvoltarea afacerii din diferite perspective este indicat de aliniat obiective strategice din următoarele perspective:
P 1 |
Produs
|
P 2 |
Proces
|
P 3 |
Plasament
|
P 4 |
Physical evidence - Evidența fizică
|
P 5 |
Promovare
|
P 6 |
Parteneriate
|
P 7 |
Preț
|
P 8 |
Poveste
|
P 9 |
Persoane (Echipa)
|
Implementarea strategiei de business
Elaborarea strategiei de business și a documentelor însoțitoare nu este suficientă. Provocările apar în momentul implementării strategiei și organizarea activităților operaționale urmărind strategia. Asigură-te că ai resursele necesare pentru implementare (oameni, competențe, buget, sisteme și tehnologii) și că stakeholderii (părțile implicate) cheie sunt familiari cu strategia și o urmează.
Creează planul tău de business
Un business plan te ajută să gestionezi bugetul planificat și să implementezi strategia de dezvoltare cu succes. Business planul este, de regulă, elaborat înainte de a trece la acțiune și te ajută să obții răspunsuri clare la întrebările:
1. Care este propunerea pentru utilizatorul final?
2. Care sunt toate costurile implicate?
3. Veniturile obținute vor fi suficiente pentru acoperirea cheltuielilor?
Aspectul financiar al planului este foarte important pentru că integrează informații despre numărul consumatorilor, volumul vânzărilor, mărimea costurilor și nivelul profitabilității. Prezentând planul financiar în fața creditorilor și investitorilor va crește încrederea în afacerea ta și va demonstra viabilitatea ideii tale.
De obicei planul de afaceri urmărește să scoată informația de interes pentru auditoriul în fața căruia va fi prezentat.
Ce este un tablou al modelului de afacere?
Unul din cele mai folositoare și ușoare instrumente în planificarea afacerii la ziua de azi este Business Model Canvas, sau Tabloul Modelului de Afaceri, conceput de Alexander Osterwalder încă în 2008.
Nu e o alternativă unui plan de afaceri; însă conține cele mai importante elemente din acesta, te ajută să fii flexibil și să dezvolți idei inovatoare și de diferențiere a afacerii.
Care este diferența dintre tabloul modelului de afacere și un plan de afaceri?
Un tablou al modelului de afacere prezintă doar esența unei afaceri, structurată succint. Spre deosebire de un plan de afaceri, el este un document mai flexibil care nu oferă detalii specifice și analize profunde despre activitatea afacerii.
Începe generarea de idei și planificarea afacerii cu Business Model Canvas. Elaborarea unui plan de afaceri îți va lua timp, efort, bani. Însă experiența arată că nici un plan de afaceri nu a rezistat primelor întâlniri cu clientul. Planul de afaceri își are rostul totuși, la o etapă mai târzie, când ai validat ideea cu clienții, ai înregistrat vânzări și poți face estimări pe cifre reale.
Dar până atunci, utilizează modelul CANVAS, care este ca un schelet al afacerii ce conține un set de informații introduse într-un tabel cu 9 blocuri.
Strategia de comunicare
Indiferent dacă dorești să implementezi schimbarea sau să informezi publicul țintă despre anumite știri sau evoluții, ai nevoie de metode de comunicare potrivite și eficiente. Planul strategic de comunicare ar trebui să prezinte strategia și procesul de comunicare cu principalele părți interesate (clienții, furnizorii, managementul, oficialii guvernamentali, autoritățile de reglementare, angajații, comunitatea și mass-media).
O strategie de comunicare arată procesul de comunicare recomandat necesar de urmat, ce mecanisme de livrare, părțile implicate și ce parteneri mass-media să fie utilizați pentru a realiza planul de comunicare.
O strategie eficientă se focusează pe scopuri de comunicare, auditoriu țintă, plan de comunicare și canalele utilizate pentru a livra mesajele.
Comunicarea pe timp de criză
Perioadele dificile țin afacerile ocupate, iar în astfel de momente comunicarea poate fi ușor trecută cu vederea. Pentru a reduce la minimum întreruperea activităților de zi cu zi, asigură-te că persoanele potrivite primesc informațiile potrivite la momentul potrivit.
E indicat să analizezi și să revezi strategia de comunicare în perioade dificile de criză pentru a asigura comunicarea potrivită cu părțile potrivite. Comunicarea cu regularitate cu echipa este esențială, furnizând informații actualizate. Pentru mai multe informații studiază și modulul Gestionează cu succes personalul.
Dacă trebuie să suspenzi temporar activitatea, asigură-te că notifici clienții și furnizorii cheie și planifici când revii cu informații despre acțiunile ulterioare.