Cum să te pregătești de criză 

Dacă afacerea ta nu a fost încă afectată de coronavirus, mai există o mulțime de șanse. Recurgeți la îndrumarele pentru IMM-uri pentru o planificare eficientă și pentru a construi o afacere rezistentă în perioada Covid-19, dar și a altor crize. 

Inițiativa BERD pentru ghidarea IMM-urilor  te va ajuta să afli cum:

să conferi stabilitate afacerii și să o faci rezistentă la crize, astfel încât să prospere în timpul perioadelor de incertitudine. Identifică aspectele cheie care mențin funcționarea afacerii tale, elaborează strategii în caz de crize și gestionază-le. 

să gestionezi echipa în perioada de criză, să motivezi și ajuți echipa să se adapteze.

digitalizezi afacerea astfel încât echipa ta să poată activa de la distanță, iar clienții să poată face cumpărături în regim online. Identifică riscurile și beneficiile, cerințele legale și de asistență, atunci când transferi afacerea online. 

să elaborezi un plan financiar, să monitorizezi regulat pentru a înțelege mai bine finanțele întreprinderii tale. Identifică oportunitățile de a îmbunătăți fluxul de numerar. 

să stabilești un sistem de avertizare timpurie și să monitorizezi afacerea pentru a identifica preventiv momentul când este supusă unui risc. 

Cum depășești criza

Dacă afacerea ta este afectată de coronavirus, ia măsuri pentru a spori șansele afacerii tale să reziste. 

Inițiativa BERD pentru ghidarea IMM-urilor oferă suport și asistență pentru:

A răspunde la criză și comunica eficient cu părțile afectate. Identifică factorii cheie care afectează afacerea și adaptează-te la condițiile noi. Negociază cu furnizorii pentru a menține lanțul de aprovizionare și colaborează cu clienții pentru a le înțelege necesitățile.

A adapta rapid strategia și operațiunile de afaceri pentru a reacționa la situațiile noi. 

A gestiona eficient fluxul de numerar și datoriile în timpuri de criză. Identifică pașii imediați pentru asigurarea fonduri de urgență pentru a îmbunătăți fluxul de numerar.

A reacționa corespunzător dacă afacerea ta este în dificultate financiară și ai nevoie de restructurare pentru a supraviețui sau să te retragi din afacere.