Valorifică angajații
Angajații sunt cel mai valoros activ al tău. Aceștia te ajută să gestionezi afacerea, să interacționezi cu clienții și să generezi venituri. Angajații buni te vor ajuta să atingi obiectivele strategice și operaționale, oferind produse și servicii de calitate clienților.
Angajații tăi vor fi mai eficienți și eficace în munca pe care o fac dacă investești în ei oferind instruire și posibilități de dezvoltare a competențelor.
O bună gestionare a echipei și un leadership sonor va ajuta angajații tăi să îndeplinească obiectivele de afaceri și să-și valorifice potențialul. Analiza proceselor operaționale și descrierea exactă a fișelor de post te va ajuta să găsești angajatul potrivit pentru acest post.
Recunoaște abilitățile cu care angajații contribuie la afacerea ta. Identifică alte abilități de care are nevoie afacerea ta, dar care lipsesc angajaților tăi și instruiește angajații pentru dezvoltarea abilităților existente sau pentru a le însuși pe cele noi.
La fel, crearea unei echipe puternice te va ajuta să distribui volumul de muncă și să faci față perioadelor de criză.
Construiește o echipă puternică
Cel mai important element în gestionarea afacerii tale este consolidarea echipei și crearea unei întreprinderi care să reflecte modelul tău de afaceri și să te ajute în realizarea obiectivelor trasate și dezvoltare a afacerii.
Respectă procesele de bază ale managementului resurselor umane pentru a-ți consolida echipa și pentru a atinge obiectivele de afaceri.
Planificarea resurselor umane
La creșterea și capacitatea ta de a implementa schimbarea poți întâmpina dificultăți dacă nu dispui de capital uman potrivit care să posede cunoștințe, expertiză și experiență, fiind capabili să furnizeze servicii/produse competitive, stimulând dezvoltarea afacerii. Condițiile de piață volatile și mediul economic în continuă schimbare, condiționează ajustarea permanentă a afacerii tale, planificând resursele umane ca parte a activității operaționale.
Urmează o abordare holistică și integrativă în procesul de planificare a echipei, una flexibilă la potențialele schimbări și la factorii externi.
O mare provocare este să îi determini pe angajați să se gândească la tabloul de ansamblu, începând cu procesele operaționale de inițiere a producerii produsului/serviciului și finisând cu procesul de livrare a acestuia către consumatorul final.
Un exemplu reprezentativ de implementare a modelului cascadă îl găsești aici
Elaborează o matrice Skill-Will (Abilități versus Dorință) și evaluează toate abilitățile de bază necesare pentru a sprijini operațiunile critice ale afacerii.
O bună planificare a resurselor umane te va ghida în procesul de recrutare și vă te ajuta să găsești angajații potriviți pentru funcțiile corespunzătoare. De asemenea, vei reuși să identifici oportunități de dezvoltare a abilităților și să sporești atât eficiența angajaților, cât și asigurarea nivelului de motivare la locul de muncă a acestora.
Angajarea, încetarea contractului individual de muncă și succesiunea
Identifică și recrutează talentele potrivite dacă dorești să miști afacerea înainte. Chiar dacă afacerea ta este mică și are mai puține resurse decât întreprinderile mari, poți fi totuși un angajator atractiv.
Angajarea membrilor noi în echipă
Înainte de a începe procesul de angajare, analizează situația actuală a personalului, resursele și posibilitățile disponibile.
Concentrează-te pe angajarea colaboratorilor calificați care intenționează să rămână. Încearcă să eviți angajarea prietenilor și a membrilor familiei sau, dacă faci acest lucru, asigură-te că aceștia aduc valoare suplimentară afacerii tale. Angajarea colaboratori necalificați sau nepotriviți funcției îți va provoca probleme și vei cheltui bani. De asemenea, poate demotiva și ceilalți angajați.
Procesul de recrutare trebuie să înceapă cu anunțuri oficiale de angajare, să desfășori procedurile de selecție și să se încheie cu o ofertă oficială către cel mai bun candidat. Atunci când angajezi un colaborator, asigură-te că respecți obligațiile unui angajator.
Cum să găsești noi angajați
Începe prin a crea o descriere clară a postului vacant care să te ajute să găsești candidatul potrivit. Aceasta trebuie să includă listarea activităților de bază pe care angajatul trebuie să le îndeplinească și responsabilitățile pe care angajatul le va avea odată angajat.
Pentru a identifica potențialii candidați poți desfășura un proces de recrutare pe cont propriu, să apelezi la o agenție de recrutare sau să recurgi la externalizarea serviciilor. Urmărește mai jos avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.
Recrutarea pe cont propriu a angajaților |
|
Avantaje |
Dezavantaje |
● Consideri cele mai bune nevoi; ● Te implici personal în procesul de angajare. |
● Ai nevoie de un specialist pentru a efectua procesele necesare – Manager de Resurse Umane sau necesită investirea timpului propriu pentru selectarea unui candidat potrivit; |
Angajarea unei agenții de recrutare |
|
Avantaje |
Dezavantaje |
●
poate fi util în cazul în care ai
nevoie de un anumit tip de cunoștințe, calificare sau tip de colaboratori; ●
poate face procesul mai rapid și mai
ușor; ●
agențiile de recrutare sunt
specializate în anumite industrii sau sectoare și dețin baze de date solide
de potențiali candidați, ceea ce le facilitează accesul la
solicitanți/aplicanți. Acest lucru te poate ajuta să accelerezi procesul și
să găsești angajați cu calificare potrivită, mai ales dacă cauți poziții
foarte specifice; ● externalizezi procesul de recrutare și te poți concentra asupra altor funcții importante din activitatea ta de afaceri. ● diminuezi orice risc asociat angajării unor colaboratori calificați sau sezonieri pentru perioade de timp limitate. |
● implică costuri suplimentare și o analiză suplimentară a riscurilor,
precum și monitorizarea securității informațiilor despre afacerea ta pe care
o furnizezi partenerului de recrutare; ● implică mai mult control și monitorizare: acord de confidențialitate, livrabile și puncte de control care trebuie să fie asigurate. |
Procesul de recrutare a candidaților implică identificarea modului și a locului (CUM și UNDE) de publicare a anunțurilor de angajare pentru pozițiile vacante, desfășurarea activităților de recrutare, participarea la evenimente de recrutare și eventual colaborarea cu agențiile de recrutare.
Poți utiliza canale diverse de recrutare pentru a-ți face vizibile posturile vacante. Întreabă-ți familia, prietenii și angajații tale să-ți recomande potențiali candidați. Asta poate fi o opțiune mai ieftină, mai rapidă și te poate ajuta să ajungi la angajați calificați de încredere. Cu toate acestea, acest proces depinde foarte mult de gradul de încredere pe care îl ai față de persoana care face recomandarea.
O abordare mai obiectivă ar fi plasarea anunțurilor de angajare în ziare sau pe platformele online, inclusiv site-urile de locuri de muncă și rețele sociale, cum ar fi LinkedIn sau Facebook. Asigură-te că anunțul tău de angajare include:
● o scurtă descriere a afacerii
● descrierea responsabilităților/atribuțiilor de muncă. Planifică personalul considerând atribuțiile de bază și secundare ale funcției
● criteriile de eligibilitate
● instrucțiuni privind timpul și modul de aplicare.
Dacă ai mai recrutat candidați anterior, analizează CV-urile pe care le ai deja în posesia ta. Candidații care nu au întrunit cerințele posturilor vacante anterioare pot fi potriviți, în schimb, pentru pozițiile nou deschise.
Alegerea candidatului potrivit
Pentru a alege candidatul potrivit, examinează cererile în funcție de cerințele postului. Asta include analiza CV-urilor, verificarea referințelor și experiența anterioară a candidatului și analiza scrisorilor de intenție. Pentru o abordare mai eficientă în procesul de selectare a candidatului potrivit utilizați testul de personalitate ”DISC Profile”.
Pe plan intern, ar trebui să decizi criteriile de selecție pentru candidații de succes. Acest lucru poate implica teste sau interviuri care să te ajute să evaluezi modul în care un candidat va aborda și reacționa la situații susceptibile să le întâlnească în procesul de muncă. De asemenea, acestea îți vor oferi o mai bună înțelegere a abilităților și experienței de muncă anterioare. Adoptă tehnici de intervievare structurată și un sistem adecvat de evaluare, pentru a analiza competențele candidaților, experiența și asocierea culturală cu afacerea ta.
Creează oferta!
După ce ai selectat candidatul care întrunește cel mai bine cerințele tale, fă o ofertă oficială. Odată ce candidatul acceptă funcția, întocmește un contract și notifică candidații care nu au reușit în acest proces. Este recomandabil să întrebi candidații respinși dacă le poți păstra cererile pentru a reveni în cazul în care apar noi oportunități.
Optimizează experiența procesului de recrutare
Menține candidații informați în mod empatic pe parcursul întregului proces. Îi vei lăsa cu o impresie mai pozitivă despre afacerea ta și îi vei face să se simtă apreciați. Evită răspunsurile generale sau automate. În schimb, o abordare mai personală te va ajuta să-ți construiești o imagine pozitivă de angajator. Modul în care o afacere își desfășoară procesul de angajare poate spune foarte mult despre cultura ei organizațională. Un management bun al acestui proces crește respectul noilor angajați pentru organizație și îi ajută să se integreze mai eficient. Pregătește-te din timp pentru integrarea în echipă a noilor angajați și ajută-i să se adapteze mai ușor în noul mediu.
Ajută-I să se familiarizeze cu guvernanța corporativă și regimul de lucru.
Încetarea contractului individual de muncă
În unele cazuri, va fi nevoie să încetezi contractul individual de muncă cu unii dintre angajații tăi. În funcție de motivul încetării, de exemplu reducerea statelor de personal, performanță redusă a angajaților sau pentru alt motiv, e necesar să ții cont de drepturile angajaților tăi și de obligațiile pe care le ai ca angajator. Fii atent, nu poți concedia angajatul din simpla lipsă de simpatie față de acesta sau dintr-un motiv aleatoriu. Consultă aspectele juridice cu privire la concediere.
Asigură-te că incluzi clauze de încetare în contractul individual de muncă și acționezi în sensul minimizării oricărui impact juridic negativ pe care acest lucru îl poate avea asupra afacerii tale.
Planul de succesiune și asigurarea continuității
Afacerea ta este în schimbare. Angajații se schimbă, pe măsură ce alții părăsesc întreprinderea sau își asumă alte roluri în cadrul organizației. Acest fenomen se numește succesiune.
Nu întotdeauna poți alege momentul în care are loc succesiunea în cadrul afacerii tale. Schimbările în management pot fi cauzate de plecarea sau decesul unor colaboratori. Pentru a prevedea și planifica, pe cât posibil - dezvoltă un plan formal de succesiune.
Un plan de succesiune este un instrument important pentru a asigura transferul de responsabilități atunci când fondatorii sau liderii afacerii tale pleacă din funcțiile lor. Un plan de succesiune bine întocmit denotă importanța procesului de succesiune și gestionarea acestuia într-un mod profesionist.
A alege un succesor care are propriile viziuni și idei progresiste asupra afacerii tale este o decizie curajoasă, pentru că va trebui să o iei pentru a asigura succesul continuu al afacerii tale.
Predarea afacerii unui nou lider, unui nou management sau chiar proprietar este complexă pentru a asigura protejarea brand-ului, reputației și culturii organizaționale, precum și a păstra cunoștințele cheie în scopul menținerii continuității afacerii pe termen lung.
Pentru a lua decizia corectă și a considera toate opțiunile posibile, liderii de afaceri recurg la angajarea unui consultant extern pentru a ghida și gestiona acest proces. O viziune externă ar contribui valoric la facilitarea discuțiilor privind selecția posibililor succesori și ghidează liderii în procesul de dezvoltare al unui plan de succesiune adecvat și bine structurat.
Adaptarea la schimbare poate fi o provocare pentru toată lumea, iar succesiunea, prin însăși natura sa, are loc într-un moment de mare schimbare în cadrul ecosistemului întreprinderii. Astfel, un plan formal de succesiune va asigura continuitatea afacerii și reușita acesteia, în continuare.